Zijn Russische cyberaanvallen waarschijnlijk? - i4
Alle berichten

Zijn Russische cyberaanvallen waarschijnlijk?

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, zo luidt een bekend gezegde. En die kat in het nauw, zou wel eens Poetin kunnen zijn. Zijn aanval op de Oekraïne loopt vast niet zoals hij het voorzien had, al zal hij dat zelf niet toegeven. Het deed hem al besluiten om burgerdoelen aan te vallen, het Westen te betichten van het klaarzetten van chemische wapens en andere dreigingen te uiten.

pattern
enterprise_networking-i4

President Biden waarschuwde half maart dan ook de hele wereld. Voor dreigingen van Rusland, niet in de laatste plaats dreigingen van cyberaanvallen. Hoe waarschijnlijk is een Russische cyberaanval, en nog belangrijker, wat kun je ertegen doen?

Russische cyberaanvallen zeer waarschijnlijk, aldus het Witte Huis

Op 21 maart 2021 brengt het Witte Huis een verklaring naar buiten waarin ze de kans op Russische cyberaanvallen reëel achten. De cyberveiligheid bij de Amerikaanse overheid is ook verhoogd. Maar niet alleen overheden lopen risico.

Er zijn aanwijzingen dat alle Westerse organisaties potentieel risico lopen, zo valt te lezen in een blog van BlackBerry. Vooral organisaties die Oekraïne helpen, maar misschien zijn we dat in Russische ogen wel bijna allemaal. Daarom is het nu tijd om te handelen!

Russen staan bekend als goede hackers. Veel grote cyberaanvallen zijn (deels) terug te herleiden naar Rusland. Het is een illusie om te denken dat je ze buiten de deur kunt houden, helaas, hoe goed je cyber security ook is.

Maar er gaat in de eerste plaats wel een preventieve waarschuwing vanuit: als jouw buren, collega’s of concurrenten hun cyberveiligheid minder goed op orde hebben, zijn ze wellicht een aantrekkelijker doelwit. En mocht jouw organisatie toch slachtoffer worden, dan kan de aanval dankzij goede cyber security vertraagd of sneller onschadelijk gemaakt worden.

Wapen jezelf tegen cyberaanvallen

Jouw organisatie wapenen tegen cyberaanvallen is nu dus actueler dan ooit, maar waar begin je? Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Sterker nog, de experts van i4 staan voor je klaar om te kijken waar je nu staat en elke aanpassingen aan te raden of noodzakelijk zijn.

Met de Managed Security Services stel je een cybersecuritypakket op maat samen voor jouw organisatie. De producten en diensten die je hierbij kiest, zijn volledig op elkaar afgestemd voor de beste beveiliging.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende maatregelen:

Endpoint security

Met Cisco Advanced Malware Protection verzeker je je van de beste bescherming van alle apparaten die verbinding maken met jouw netwerk. Deze beveiliging is slim en werkt onder andere op basis van gedragsherkenning. Afwijkingen worden zo snel opgespoord en geïsoleerd.

Next Gen Firewall

Over slim gesproken: een firewall die vooruitdenkt is in deze situatie ook onmisbaar. Het is de eerste verdedigingslaag van jouw organisatie. De Next Gen firewalls van Cisco Meraki maken gebruik van inbreukdetectie en -preventie op basis van Sourcefire’s Snort, de meest gebruikte technologie ter wereld. De Next Gen Firewall biedt je verder volledige controle over je netwerk(verkeer).

Internet security

Cisco Umbrella is een tool die internetverkeer voor jouw organisatie beveiligt, deze werkt op basis van DNS security. Daarmee worden bedreigingen op het web al herkend nog voordat er verbinding mee wordt gemaakt. Ook is de zoekgeschiedenis altijd beschikbaar, ook voor offline apparaten, zodat aanvallen kunnen voorkomen.

Cloud Security

Maak je, net als vele andere organisaties, gebruik van Microsoft Cloud? Dan is de infrastructuur beveiligd tegen aanvallen. Echter, om jouw gegevens veilig te houden, is het aan te raden hier zelf extra security-maatregelen voor in te zetten. Wij bieden onder andere Multi-Factor Authenticatie en Microsoft Defender aan, evenals mogelijkheden voor dataclassificatie en Mobile Device Management.

Bewustwording

Naast alle technische oplossingen, is er nog een belangrijke verdedigingslaag binnen jouw organisatie aan te wijzen, namelijk de medewerkers. Veel cyberaanvallen, naar verluidt tot wel 90%, wordt geïnitieerd door menselijk handelen: het klikken op een onveilige link, het openen van niet-geverifieerde bestanden, verlies van een apparaat of inloggegevens, er zijn tal van manieren te bedenken waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken.

Door medewerkers bewust te maken van hun gedrag én de mogelijke gevolgen van hun gedrag en ze te leren hoe het beter kan, maak je ze onderdeel van je beveiligingsstrategie en dicht je meteen een gat in je security. 

Altijd up-to-date

i4 beschikt over een geavanceerd Security and Network Operations Center (SNOC) waar ons team van beveiligingsexperts de omgevingen van onze klanten monitort en inspringt waar nodig. De beveiliging met SNOC is altijd up-to-date en wij weten wat er speelt, in jouw omgeving én in de wereld, door gebruik te maken van Security Information and Event Management (SIEM).

Benieuwd of jouw organisatie goed beveiligd is tegen (Russische) cyberaanvallen en wat je kunt doen om dit te verbeteren? Neem contact met ons op, onze experts nemen het graag met je door!

Delen