Wachtwoordmanager - i4
wave

Wachtwoordmanager.

Vrijwel elke website of applicatie vereist tegenwoordig gebruikersgegevens, wat betekent dat medewerkers met steeds meer wachtwoorden te maken krijgen. Dit moeten unieke en sterke wachtwoorden zijn, maar het is lastig, zo niet onmogelijk, om deze allemaal te onthouden. Een wachtwoordmanager zoals LastPass helpt hierbij en verzekert jouw organisatie dat medewerkers veilig en gemakkelijk kunnen inloggen in applicaties.

Wat is LastPass?

LastPass is een wachtwoordmanager en -generator die wachtwoorden en persoonlijke (inlog)gegevens bewaart in een veilige kluis. Met één zogenoemd “hoofdwachtwoord” heb je toegang tot al jouw wachtwoorden. Je hoeft dus maar één wachtwoord te onthouden om toch voor elke applicatie of website een uniek, sterk wachtwoord te kunnen gebruiken.

Hoe werkt LastPass?

LastPass wordt geïnstalleerd als zogenoemde ‘plugin’ in jouw browser. Elke keer als er wordt ingelogd op een nieuwe website, vraagt Lastpass of het de inloggegevens moet onthouden. Een volgende keer vult LastPass de gebruikersnaam en het wachtwoord in met slechts één klik.

Buiten het feit dat een gebruiker zijn persoonlijke en zakelijke wachtwoorden veilig op kan slaan, is het ook mogelijk met LastPass ‘single sign-on’ (SSO) te faciliteren. Dat betekent dat de gebruikers niet bij elke aanmelding een gebruikersnaam en wachtwoord hoeven in te vullen, maar dat LastPass deze automatisch invult en de gebruiker direct doorstuurt naar de werkomgeving. Eenvoud en efficiëntie in één applicatie!

Er zijn al 1.200 ‘apps’ geïntegreerd in LastPass, waardoor het configureren van SSO een kleine moeite is. ​Daarnaast controleert de oplossing of het wachtwoord van de gebruikers is gelekt op het ‘dark web’, en kan toegang verschaft worden via multi-factor authenticatie, voor nog meer veiligheid bij het inloggen.

pattern

Multi-factor authenticatie

Verklein het risico op identiteitsdiefstal

Om identiteitsdiefstal te voorkomen, adviseren wij het gebruik van multi-factor authenticatie. Hiermee beveilig je inloggegevens van medewerkers, zodat ongeautoriseerde toegang tot bedrijfsinformatie en het netwerk via die weg onmogelijk wordt. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord, moet een tweede vorm van verificatie worden ingegeven, waarmee de gebruiker bewijst te zijn wie hij/zij is.
In de meeste gevallen gebeurt dit via een app of sms op de telefoon van de gebruiker. De medewerker geeft in de app akkoord op de inlogpoging, of krijgt een code die hij/zij invult bij het inloggen. Op deze manier hebben criminelen er niets aan als ze inloggegevens buitmaken, zij hebben deze tweede manier van verificatie niet en blijven dus buitengesloten.
2FA / Multi-factor Authenticatie
Zero trust cisco meraki