Het nieuwe netwerk - i4
wave

Het nieuwe netwerk.

Wat als je de complexiteit van het creëren, beheren en afdwingen van een netwerkbeleid kan verlagen? En wat als je de handmatige acties die gepaard gaan met traditioneel configuratiebeheer kan verminderen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar wij noemen dit “het nieuwe netwerk” en is dichterbij dan je denkt.

Wat is Intent-Based Networking?

Het nieuwe netwerk, ook wel Intent-based Networking (IBN) genoemd, is een vorm van netwerkbeheer waarin kunstmatige intelligentie (AI), netwerkorkestratie en ‘machine learning’ zijn verwerkt om de administratieve taken van een netwerk te automatiseren.

Hiermee verlaag je de complexiteit van het netwerkbeleid en van het handmatige handelen dat gepaard gaat met traditioneel configuratiebeheer.

Hoe werkt IBN?

Het overgrote deel van de bestaande netwerken wordt handmatig beheerd. Beheerders maken scripts die alles beschrijven wat nodig is om een bepaalde taak uit te voeren. Bij Intent-based Networking wordt de intentie automatisch geïnterpreteerd op verschillende apparaten, zonder dat technici elk apparaat in een netwerk afzonderlijk hoeven te wijzigen.

Bij IBN kan input worden gegeven via een gebruiksvriendelijke grafische gebruikersinterface (GUI) of met API’s.

Een voorbeeld van IBN kan een autonoom voertuig zijn. Wanneer je het bestemmingsadres invoert in het systeem, definieert het voertuig de taken die het moet uitvoeren om bij het bestemmingsadres te komen, zoals verkeersmanoeuvres en GPS-monitoring. In wezen zou een functionerend, op intentie gebaseerd systeem automatisch of op verzoek reageren op een systeemgebeurtenis, zonder menselijke tussenkomst.

Voordelen van het nieuwe netwerk

Het nieuwe netwerk, Intent-based Networking, kent de volgende voordelen:

  • Zet snel nieuwe fysieke locaties op, inclusief filiaal- en thuisnetwerken;
  • Verminder handmatige taken, zoals configuratiewijzigingen doorsturen naar honderden of duizenden netwerkapparaten;
  • Identificeer oorzaken van netwerk- of applicatievertragingen;
  • Verminder menselijke fouten, die aanvallers kunnen gebruiken om het netwerk binnen te dringen.
pattern

Cisco en IBN

Er zijn veel grote leveranciers die IBN-technologie ontwikkelen. Sommigen geloven dat dit de volgende revolutionaire stap in netwerkbeheer kan zijn. Eén van deze grote leveranciers is Cisco. Cisco biedt diverse software-oplossingen voor verschillende doeleinden binnen het netwerk, waaronder Cisco vManage voor Software-Defined WAN-netwerken, Cisco Application Centric Infrastructure voor datacenters, en Cisco DNA Center voor reguliere netwerken.

Wil je weten wat Cisco voor jouw organisatie nog meer te bieden heeft op netwerk- en securitygebied? Wij helpen en adviseren je graag. Neem contact op met onze specialisten.

Neem contact op