Private Cloud - i4
wave

Private cloud.

Privé werken in de cloud op een private cluster alleen voor jouw organisatie.

Wanneer je kiest voor een cloud-oplossing, kan dat op verschillende manieren. De meest bekende is wellicht de publieke of public cloud, zoals Microsoft 365 en Azure. Daar tegenover staat de private cloud en tot slot kun je deze twee ook combineren tot iets wat we hybride cloud noemen.

Hier leggen we uit wat private cloud is en wat de voordelen zijn.

Wat is private cloud?

Private cloud is een vorm van cloud computing, op privé serveromgeving op een locatie buiten jouw organisatie (vaak in een datacenter van een partner).

Alleen jouw organisatie heeft toegang tot deze cloudomgeving en kan hiermee werken. Private cloud biedt – net als de public cloud – schaalbaarheid en flexibiliteit, maar dan met veel meer controle, privacy en beveiliging. Daarnaast kan een private cloud kostenefficiënter zijn dan de public cloud.

Wie beheert private cloud?

Ondanks dat jouw serveromgeving in een datacenter staat van een partner, zal deze omgeving ook beheerd en regelmatig van updates voorzien moeten worden. Dit kun je zelf verzorgen, of je kunt dit door een ICT-partner laten verzorgen. Een combinatie van beide is ook mogelijk, en de meest voorkomende situatie.

Zo houd je als organisatie de controle over jouw omgeving, netwerk en infrastructuur, terwijl je niet onnodig veel tijd kwijt bent met beheer en onderhoud als je dit (deels) uitbesteedt. In een publieke cloudomgeving heb je die controle veel minder.

Wat zijn de voordelen van private cloud?

Het grootste voordeel van private cloud hebben we hierboven al aangehaald: een hoge mate van controle en invloed op jouw omgeving.

Doordat jouw serverplatform niet wordt gedeeld met andere partijen, is er meer zekerheid van veiligheid van jouw data; zeker ten opzichte van de public cloud. Tot slot is het de meest efficiënte manier van de naleving van wet- en regelgeving.

pattern

Wat kan private cloud voor uw organisatie betekenen?

Laat je adviseren door i4

De aanschaf en het onderhoud van een infrastructuur op de eigen locatie vereist een aanzienlijke investering. Deze investering komt elke paar jaar weer terug. Nog niet te spreken over de condities waar een serverruimte aan moet voldoen (airco, stofvrij, etc.).

Door te kiezen voor je eigen private cloud behoud je maximale controle, en extra zekerheid van de Europese gegevensbeschermingswetten. In combinatie met onze ISO 27001-certificering biedt dat de gemoedsrust die je nodig hebt, zodat jij je volledig kan focussen op de corebusiness.

Wil je meer informatie, of ben je op zoek naar advies, kom gerust een kop koffie drinken; dan praten we je helemaal bij.

Afspraak maken
microsoft services IT managed