Waarom kiezen voor hyperconverged infrastructure (HCI)? - i4
Alle berichten

Waarom kiezen voor hyperconverged infrastructure (HCI)?

Een hyperconverged infrastructure, of hypergeconvergeerde infrastructuur, combineert rekenkracht, virtualisatie, opslag en connectiviteit in één enkel cluster. Je kunt al starten met drie nodes, waardoor je het gebruik eenvoudig kunt schalen om aan de vraag naar rekenkracht en opslag te voldoen. Hyperconvergentie biedt je de eenvoud van cloud maar dan on premises, met één enkel, eenvoudig te beheren platform.

pattern
cloudoplossing Cisco Intersight Workload Optimizer

Welke uitdagingen lost hyperconvergentie op?

Digitale transformatie is de sleutel tot zakelijk succes. Hierbij hoort de behoefte aan big data, artificial intelligence (AI) en de hybride cloud, maar dit wordt gecombineerd met de steeds groter wordende vraag van traditionele workloads. Bestaande IT-infrastructuren vertragen datacenters door trage, slecht te beheren componenten, die voorkomen dat ze goed mee kunnen bewegen in de snel veranderende behoeften van organisaties en de cloud.

Door de resources en het beheer te centraliseren, vermindert HCI kosten en complexiteit, terwijl het tegelijk de werkdruk bij medewerkers verlaagt en de prestaties verhoogt.

Wat is het verschil tussen geconvergeerd en hypergeconvergeerd?

Zowel geconvergeerde als hypergeconvergeerde systemen hebben als doel om het datacenterbeheer te vereenvoudigen. Hoewel geconvergeerde infrastructuren uit dezelfde componenten bestaan, staan ze apart en losstaand, waardoor ze lastiger te beheren zijn, vergeleken met HCI. Een hypergeconvergeerde infrastructuur integreert alle componenten volledig en wordt gedreven vanuit software.

Kort gezegd is HCI ontworpen om als één systeem te werken, met opslag beheerd door software, waar een geconvergeerde oplossing met de losstaande componenten dit niet kan bereiken.

Wat is het voordeel van hyperconvergentie?

HCI biedt een verdergaand concept, automatisering en schaalbaarheid dan een geconvergeerde infrastructuur. Het vereenvoudigt beheer dankzij een enkel managementplatform. HCI integreert volledig met jouw gehele datacenter, waardoor geen losse, aparte servers en netwerkopslag nodig is. Een hyperconverged infrastructure levert infrastructuur op aanvraag voor datagedreven workloads.

Wat kan ik uit HCI halen?

IT-afdelingen moeten steeds meer doen met minder mensen. Bovenop zorgdragen voor de bestaande IT-infrastructuur, moeten ze zich ook bezighouden met nieuwe initiatieven zoals AI, machine learning (ML) en big data. Voor alle organisaties, klein of groot, biedt het gecentraliseerde beheer, de schaalbaarheid en de eenvoud zoals van cloud, van hyperconvergentie verschillende voordelen:

Lagere kosten

Door de integratie van componenten op één platform verklein je je voetafdruk, stroomverbruik, onderhoudskosten en TCO (total cost of ownership). Hypergeconvergeerde systemen voorkomen dat je teveel in gebruik neemt, terwijl je groei wel kunt faciliteren, door datacenters te kunnen schalen in kleine, eenvoudig te beheren stappen.

Eenvoud en wendbaarheid

Hypergeconvergeerde systemen kunnen in een fractie van de tijd van traditionele IT-infrastructuren in werking worden gesteld. Daarnaast heb je geen specialist nodig voor alle afzonderlijke componenten. Een bijkomend voordeel is dat automatisering het beheer eenvoudig maakt, zodat beheerders meer tijd overhouden voor strategische initiatieven.

Prestaties

Hyperconvergentie helpt organisaties iedere willekeurige workload in werking te stellen, met hoge prestaties. Veel organisaties gebruiken hypergeconvergeerde oplossingen zelfs voor de meest intensieve workloads, waaronder enterprise applicaties en SQL Servers.

Flexibele schaalbaarheid

Een hypergeconvergeerde infrastructuur is eenvoudig te schalen. Aanvullende resources kunnen worden toegevoegd door simpelweg een nieuwe node te koppelen aan het cluster. Nieuwe resources worden automatisch herkend en geïntegreerd in het cluster. Daarnaast kun je met hypergeconvergeerde systemen rekenkracht en opslag los van elkaar schalen.

Ondersteuning multicloud

Met hyperconvergentie maak je het beheer van hybride cloudomgevingen kinderlijk eenvoudig en verlaag je tijd en kosten voor de transitie naar een hybride cloud. Het laten bewegen van applicaties en data tussen on premises servers en publieke cloud is simpel.

Veiligheid en bescherming van data

Een on premises IT-infrastructuur is veiliger dan andere opties. Beveiliging is ingebakken in hypergeconvergeerde systemen, met functionaliteiten als zelf-coderende schijven en tools die veel inzicht bieden. Back-up en disaster recovery zijn ook standaard ingebouwd.

Waar let je op in een hypergeconvergeerde oplossing?

Om alles wat je tegen kunt komen het hoofd te bieden, heb je een oplossing nodig die het volgende kan bieden:

  • Ondersteuning en prestaties voor elke applicatie. De juiste hyperconverged infrastructure oplossing moet een gevarieerde set van uitrolmodellen voor applicaties ondersteunen. Om kritieke applicaties te kunnen faciliteren, moet het snel en consistent werken, met lage latentie en variabiliteit in IOPS.
  • Integratie met iedere cloudoplossing. Nu multicloud omgevingen steeds gebruikelijker worden, moet de gekozen oplossing flexibel zijn in het ondersteunen van hypervisors en het uitrollen van applicaties in om het even welke cloudomgeving het beste werkt.
  • De juiste oplossing ondersteunt je vandaag bij jouw IT-behoeften en past zich aan wanneer deze veranderen, terwijl het eenvoud en flexibiliteit biedt om elke workload aan te kunnen en elke gebruikerstaak uit te voeren.
Delen